Història

Fundada el 1971 i amb seu a Barcelona, som la segona generació d’una empresa familiar amb 50 anys dedicats al món de l’art.

A principis de la dècada dels anys 70, el matrimoni format per Fernando Pinós i María Guirao va iniciar la seva activitat com a antiquaris a l’establiment anomenat Art Nouveau. El 1978 es van traslladar al número 331 de Consell de Cent, l’emblemàtic carrer de les galeries d’art a Barcelona, on es respirava l’enrenou de la creativitat artística barcelonina, originant així un nucli prou atractiu i d’iniciativa privada únic a Europa.

El canvi d’ubicació va comportar canvi de nom i la nova galeria d’art es va batejar com Gothsland. Fernando Pinós estava interessat a trobar una denominació inèdita, amb una forta càrrega etimològica i que tingués relació amb la ciutat i el país. Així, va trobar aquesta estranya nomenclatura en un volum d’Història de Catalunya del segle XIX, obra del reusenc Antoni de Bofarull i Brocà. Segons Bofarull, «Gothsland» —terra de gots— era la denominació que els francs germànics, dominadors durant l’època carolíngia, atorgaven a aquest territori que amb diverses transformacions lingüístiques va acabar amb la denominació contemporània de Catalunya.

Amb una acreditada carrera en la preservació i conservació de l’art, i fruit d’una intensa passió cap al Modernisme català, en 2010 la família Pinós Guirao va decidir crear el Museu del Modernisme de Barcelona en un espai ad hoc: un edifici dissenyat per l’arquitecte Enric Sagnier cap a 1903, en el cèntric barri de l’Eixample barceloní. Amb la creació del museu, s’omplia així el gran buit que tenia la ciutat, mancada d’una entitat que aglutinés de manera explícita tot aquell llegat universal que van significar les primeres dècades del segle XX per a la capital catalana.

El 2018, amb motiu dels 40 anys a Consell de Cent, la família Pinós Guirao va anunciar la creació de Ramon Casas Estate, una associació independent i sense ànim de lucre que va néixer amb la voluntat de divulgar i promocionar l’obra de Ramon Casas i Carbó, al costat d’Antoni Gaudí, el màxim representant del Modernisme català, en els àmbits nacional i internacional. L’associació es va originar amb la finalitat d’assessorar, protegir i conservar el llegat artístic i vital de Ramon Casas i Carbó.