Lambert Escaler i Milà


GOTHSLAND 1978 – 2003

Han transcorregut vint-i-cinc anys de la inauguració de la galeria GOTHSLAND. Durant aquests cinc lustres hem realitzat exposicions monogràfiques sobre el Modernisme en les seves diferents disciplines: Mobiliari, Escultura, Pintura i Arts Decoratives, així com exposicions col.lectives.

Sempre em lluitat per aconseguir un alt nivell de qualitat tant en l’obra com en els artistes a exposar, i aquest repte que assumírem al seu dia ha estat dur i la majoria de vegades, difícil; els resultats d’aquesta gran etapa, creiem que han estat positius: Obres que han sortir d’aquesta galeria, avui ocupen destacats llocs d’honor en importants col.leccions, tant particulars com oficials. Museus i institucions ens han atorgat la confiança d’adquirir les nostres obres, altres les hem cedit en qualitat de préstec i el nostre arxiu fotogràfic ha estat motiu de consulta, en moltíssimes ocasions professionalment ens sentim feliços i orgullosos tant per l’èxit com pel reconeixement que ens han atorgat. Tot això ens obliga, si més no, amb major ímpetu, per seguir en la mateixa direcció i, si és possible, tasca que intentarem superar amb el nostre treball.

Aquesta magnífica i privilegiada professió ens ha deparat la satisfacció de conèixer a tots vostès, col.lecionistes i amants de l’Art que, mitjançant la nostra activitat, ens han ofert la seva amistat i confiança. En el transcurs dels anys alguns, desgraciadament, han deixat d’estar entre nosaltres, però el nostre record cap a ells seguirà sempre viu. D’entre els galeristes d’aquesta privilegiada zona de la nostra meravellosa ciutat, que és Consell de Cnet, volem fer merescut record a en René Metràs, entranyable, company i veí qui va tenir la cortesia de donar-nos la benvinguda i oferir-se per a allò que poguèssim necessitar. A en Salvador Riera i a la seva meravellosa esposa na Fanny, que en innombrables tertúlies ens oferiren la seva experiència i savis consells. I a en Joan i en Miquel Gaspar, els més veterans, que també ens oferiren ànim i consell per a que mai desfallésim en aquesta tasca tan apassionant com enigmàtica. D’entre les crítics i analistes de les arts, desitgem fer menció especial per les seves generoses crítiques i amplis comentaris en la premsa i el seu support incondicional a en Josep Iglesias del Marquet, en Rafael Espinós, en Rafael Manzano, en Ramon Amposta i en Rafael Santos Torroella. El nostre agraïment també a tots els que amb la seva tasca ens estimulen per seguir cap endavant, fins i tot a aquells que amb el seu silenci ens motiven, més si cap. Destigem a aquest capítol d’agraïments fer un en especial a n’Antoni de Moragas i Gallissà, que amb amabilitat, generositat i immensa distinció prologà el primer catàleg i donà una preciosa conferència el dia de la inauguració (7 de març de 1978). A totes aquestes persones, la nostra més sincera gratitud.

Per celebrar aquest aniversari hem elegit a un geni modernista: l’escultor Lambert Escaler i Milà; la nostra col.leció d’escultures és l’homenatge que oferim a l’escultor, per a que les actuals generacions sàpiguen i es delecten amb l’art modernista que ens llegà i que tenim l’obligació de preservar-lo, de mimar-lo per a que sempre puguem recrear-nos en ell.

Fernando Pinós Sánchez

Breu biografía

Lambert Escaler i Milà nasqué a Vilafranca del Penedés el 1874, va morir a Barcelona el 1957. Treballà i es realitzà al taller de l’eminent escultor José Campeny. Es distingí, entre altres matèries, en les terracotes policromades, essent un destacat escultor al modelat del fang. Concorregué a diverses exposicions, es presentà a Madrid el 1904 aconseguint la Segona Medalla. L’any 1919 participà a la Gran Exposició de Belles Arts que se celebrà a la ciutat de Barcelona. Les seves obres van tenir un èxit clamorós, malgrat que l’escultura mai ha estat tan preuada, quant a reconeixement. Lambert Escaler triomfà i aconseguí que les seves obres foren adquirides per persones de tota condició econòmica. Practicà el dibuix i la pintura així com diorames per a teatres i festes populars; també realitzà treballs literaris i assajos per a obres de teatre. El 1992 se celebrà a Vilafranca del Penedès una exposició-homenatge a la figura polifacètica de l’artista, organitzada per l’Aula de Cultura del Fòrum Berger-Balaguer i la Fundació Caixa Penedès.