Lambert Escaler Milà Vilafranca del Penedès, 1874 – Barcelona, 1957

Font: revista La Ilustració Catalana
Font: revista La Ilustració Catalana

És considerat un veritable mestre en l’ús del color i el veritable creador, així com el principal especialista en l’ús d’aquesta innovadora policromia pintada a l’obra directament, sense esmalts.

Lambert Escaler i Milà (Vilafranca del Penedès, Barcelona, ​​1874 – Barcelona, ​​1957) va ser un dramaturg espanyol, autor de diferents comèdies, sainets i vodevils, però també va ser un artista polifacètic, fonamentalment escultor i decorador.

És autor de diversos conjunts escultòrics aplicats a edificis, de terracotes policromades per aplicar sobre mobles, de figures de capgrossos i gegants, de diorames i pessebres. En ple esclat modernista, els seus terracotes representant busts femenins, amb influències simbolistes i de l’Art Nouveau, van gaudir d’un gran reconeixement i èxit comercial.

Part del seu èxit es devia al fet que les seves obres d’argila, eren produïdes en sèrie i es venien per catàleg, a un preu molt més assequible que el d’escultures de marbre o bronce. Una d’aquestes obres, Hivern, es pot veure en la col·lecció d’art modern del Museu Nacional d’art de Catalunya, i moltes altres, com Maleína, Floralia o Les Tres Gràcies, al Museu del Modernisme Català (Barcelona).

Aquest és el període més prolífic de la seva producció escultòrica. En els anys 1900 – 1910, Lambert Escaler comença a fer un nou tipus de petites terracotes de caràcter ornamental però alhora utilitari, amb una influència clara en el tema de la natura i de la figura de la dona. Aquestes són les seves millors obres, les més famoses i aquelles que el col·loquen dins el panorama artístic del seu temps amb una personalitat singular.

L’èxit d’aquest període, és degut principalment a la visió comercial de l’artista. Amb el triomf de l’Art Nouveau a l’exposició universal de París (1900), Escaler es va adonar de la manca de producció d’quincalla en aquest nou estil i per tant, va decidir especialitzar-se en aquests tipus de peces i esdevenir un pioner tant en l’àmbit català com espanyol.

Amb una visió comercial que li venia de família, va treballar per a les principals empreses especialitzades de Barcelona i va col·locar les seves terracotes en les principals botigues minoristes (Faianç Català, Casa Boada …). Tot això va contribuir a que tot tipus de públic adquirís massivament les seves obres, popularitzant d’aquesta manera el Modernisme.

L’èxit comercial de Lambert Escaler és degut en part al model de producció i al material escollit. El seu treball realitzat en sèrie en terracota a partir de motlles de guix, li va permetre produir una gran quantitat d’obres de notable qualitat artística a preus assequibles. El tret distintiu que ho feia original era la policromia individualitzada de cadascuna de les obres sense tornar-les a coure, un procediment que els donava un aspecte més artesanal, i que van adaptar altres artistes com Pablo Gargallo o Dionís Renart.

En aquest sentit és considerat un veritable mestre en l’ús del color i el veritable creador, així com el principal especialista en l’ús d’aquesta innovadora policromia pintada a l’obra directament, sense esmalts. Com es va esmentar anteriorment, les obres eren produïdes en sèrie però cada peça rebia un tractament individualitzat, explicant l’excel·lent acabat de les seves terracotes.

Aquest procés recorda l’esperit del moviment de les Arts and Crafts de William Morris per aquesta sàvia combinació de modernitat sota un rostre de tradició, art i manualitats en els objectes d’ús diari, vivint envoltats de coses belles i elevant l’artefacte a la categoria de art.