Joaquin Sorolla y Bastida Valencia, 1863 – Cercedilla, 1923

Retrat de Benito Perez
Retrat de Benito Perez

Joaquín Sorolla i Bastida sabia com capturar la llum del Mediterrani de manera única.

Joaquín Sorolla i Bastida, nascut el 1863 a València, sabia com capturar la llum del Mediterrani de manera única. Orfe als dos anys, va néixer a una família humil.

El dibuix i la pintura van ser les seves passions des de petit. De fet, el director de l’escola on estudià el va recomanar estudiar a l’Escola d’Artesans i va assistir-hi a classes nocturnes.

De jove, mentre estudiava a l’Escola de Belles Arts de Sant Carles, treballà com a serraller i pintant fotografies.

L’any 1881 visità el Museo del Prado i descobrí la seva passió per Velázquez, Ribera i El Greco. En aquell temps ja començà a ser reconegut com a artista –ja havia guanyat alguns premis i medalles- i va rebre una pensió que el va permetre estudiar a París i Roma.

Es casà amb Clotilde García del Castillo l’any 1888 i va tenir tres fills amb ella. Encara diuen que el peix és car va ser premiat amb una Medalla de Primera Classe. Es considera una obra de caràcter realista, un estil que Sorolla defensà.

Sorolla assolí la seva maduresa en la pintura a Madrid. Alguns retrats d’aquest període madrileny són Aureliano de Beruete o María Guerrero, que van atorgar-li reconeixement internacional. Des de l’any 1912 fins el 1919 treballà per la Hispanic Society de Nova York, decorant les parets amb panells de temàtica regional espanyola. Aquest projecte és considerat per alguns historiadors com el treball més influent de la seva carrera.

En general, els crítics d’art admiren el seu estil lluminós i colorit que no podem entendre si no associem Sorolla amb el clima i cultura mediterrànies, perquè pintà el poble valencià i les seves costums.

L’any 1920 va sofrir un atac d’hemiplegia quan acabà les pintures per la Hispanic Society. Això provocà la seva mort tres anys després.

Va morir sent el professor de colorit i composició a l’Escola de Belles Arts de San Fernando (Madrid).