Salvador Dalí Domènech Figueres, 1904 – Port Lligat, Girona, 1989

Salvador Dalí es conegut per les seves honorífiques i sorprenents obres surrealistes.

Salvador Dalí es conegut per les seves honorífiques i sorprenents obres surrealistes. Nascut a Figueres, Girona, l’onze de maig de 1904, és fill de Felipa Domènech i el notari Salvador Dalí Cusí, un matrimoni burgès de la ciutat.

En quant a la seva educació, estudia a l’escola municipal de Figueres i els seus estudis secundaris els cursa també a la mateixa ciutat, al col·legi dels germans Maristes. Sembla ser que a l’any 1916 ja coneixia el divisionisme i l’impressionisme gràcies al pintor Ramon Pichot, un gran amic de la família Dalí. Aquest mateix any també comença a dibuixar a l’escola municipal de dibuix de Figueres.

L’any 1919 funda, juntament amb un grup d’amics, la revista Studium, on comença a publicar els seus primers escrits. Paral·lelament, comença un diari personal amb el títol “Les meves impressions i records íntims, que continua fins l’any següent. El següent pas per arribar a ser l’artista que va esdevenir fou estudiar a l’escola de Belles Arts de Madrid, condició que li imposa el seu pare per ser pintor.

L’any 1922 comença a assistir a l’Escola Especial de pintura, escultura i gravat de Madrid, vivint en una residència d’estudiants on comença a crear lligams d’amistat amb joves que acabaran destacant tant intel·lectualment com artísticament: Federico García Lorca, Luis Buñuel, Pedro Garfias, entre altres.

L’any següent, es expulsat de l’acadèmia acusat d’haver estat organitzador de la protesta estudiantil contra la no concessió del pintor Daniel Vázquez Díaz de la càtedra de pintura de l’escola. Com a conseqüència, torna cap a Figueres i l’any 1924 torna a Madrid veient-se obligat a repetir curs.

Salvador Dalí comença a participar en exposicions l’any 1925, començant per la Primera Exposició de la Societat d’Artistes Ibèrics i finalitzant aquell any a les Galeries Dalmau de Barcelona, on ja presenta la seva primera exposició individual. L’any 1926, es expulsat definitivament de l’escola de Belles Arts per declarar incompetent el tribunal que l’ha d’examinar.

Després d’això, decideix tornar a Figueres i dedicar-se plenament a pintar. L’any 1929, a través de Joan Miró, viatja a París i pren el primer contacte amb un grup de pintors surrealistes encapçalat per André Bretón. Aquest mateix any també treu la seva primera pel·lícula amb la col·laboració de Luis Buñuel, a París.

Durant l’estiu coneix a Gala, que a partir d’aquell moment es queda sempre al seu cantó. Es a principis dels anys 30 quan el pintor comença a trobar el seu propi estil, el seu llenguatge i la seva manera d’expressar-se. Tot i que hagués anat evolucionant, sempre s’ha definit el seu estil com una barreja de Vanguardia i tradició, integrat dins del surrealisme. A partir d’aquí, comença la seva consagració com a pintor.

Després dels seus grans èxits i estar vivint a França i als Estats Units, Salvador Dalí mor el 23 de gener de 1989 a Port Lligat, Girona.