Joan Miró i Ferrà Barcelona, 1893 – Palma de Mallorca, 1983

En la seva obra va reflectir el seu interès en el subconscient, en el «infantil» i en la cultura i tradicions de Catalunya.

(Barcelona 20 d’abril de 1893-Palma de Mallorca, 25 d desembre de 1983) va ser un pintor, escultor, gravador i ceramista espanyol, considerat un dels màxims representants del surrealisme.

En la seva obra va reflectir el seu interès en el subconscient, en el «infantil» i en la cultura i tradicions de Catalunya.

Encara que se li associa a l’art abstracte pel seu estil madur de formes estilitzades i imaginàries, en la seva joventut es va iniciar en la figuració, amb fortes influències fauvistes, cubistes i expressionistes, passant a una pintura plana amb cert aire naïf, com ho és el seu conegut quadre La Masia de l’any 1920.

A partir de la seva estada a París, la seva obra es torna més fantasiosa i onírica, coincidint amb els punts del surrealisme i incorporant-se a aquest moviment.

En nombroses entrevistes i escrits que daten de la dècada de 1930, Miró va manifestar el seu desig d’abandonar els mètodes convencionals de pintura, en les seves pròpies paraules de “matar-los, assassinar-los o violar-los”, per poder afavorir una forma d’expressió que fos contemporània, i no voler doblegar-se a les seves exigències ia la seva estètica ni tan sols amb els seus compromisos cap als surrealistas.

Un dels seus grans projectes va ser la creació el 1975, de la Fundació Joan Miró, ubicada a Barcelona, ​​centre cultural i artístic per difondre les noves tendències de l’art contemporani, que es va constituir amb un gran fons d’obres donades per l’autor.

Altres llocs amb importants fons de les seves obres són: la Fundació Pilar i Joan Miró, a Palma de Mallorca; el Museu Reina Sofia i l’Espai Miró a Madrid; el Centre Pompidou, a París; i el MOMA, a Nova York.